X

چگونه از ایمان مسیحی خود دفاع کنیم؟

چگونه از ایمان مسیحی خود دفاع کنیم؟

سکوت کردن جایز نیست!

مگر خود عیسای مسیح قادر نیست از خودش، از انجیل خودش از کلیسای خودش دفاع کند، پس او چه نیازی به ما دارد؟ هر چند این درست است، اما از دید الهیاتی نادرست است. زیرا عیسای مسیح ما را برادران و خواهران خود خوانده است. ما شاهدین مسیح هستیم. و شاهدین باید از آنکس که به آن شهادت میدهند دفاع کنند. دفاع کردن از ایمان مسیحی یک شرط غیرقابل اغماض و سهل انگاری است. در حقیقت تمام آنهایی که بواسطۀ خون مسیح شسته شده، روح خدا را دریافت کرده، تضمین میراث مسیح را بدست آورده‏اند، از این تبدیل و این تغییر شگرف در زندگی خود دفاع خواهند کرد. اما چگونه باید دفاع کنیم؟ در نظر داشته باشید که قصد نهایی ما از دفاع کردن این نیست که به طرف مقابل بگوییم من راست میگویم و تو غلط! بلکه آنها را مهیا کنیم تا به دلیل دفاع خود قلب آنها به مسیح گواه بدهد.

 در رسالۀ اول خود، پطرس خود را " من که پیرم " معرفی میکند. ما میدانیم پطرس رسول اندکی پس از نوشتن دومین رسالۀ خود جانش را برای دفاع از انجیل مسیح داد. اما این پیرمرد در رسالۀ خود این میراث خود را برای ما باقی گذاشته است. راهی که او رفت. او به ایماندارانی که در سراسر دنیای غریب آن روز پخش شده و از هر حیث در فشار و جفا برای نام مسیح هستند، چنین مینویسد: "پیوسته مستعد باشید تا هر که سبب امیدی را که دارید از شما بپرسد او را جواب دهید لیکن با حلم و ترس."( اول پطرس ۳: ۱۵ ) من و شما همین پطرس را به یاد میاوریم که چگونه روبروی شورای یهود ایستاد و از حقیقت خداوندی مسیح با شجاعت و دلیری دفاع نمود. تاریخ کتابمقدس پر است از این دفاعیه ها. ایوب در برابر دوستانش. موسی در برابر فرعون. ایلیا در برابر پیامبران بعل.ارمیاء نبی در برابر صدقیا پادشاه یهودا و انبیاء دروغین زمان خود. دانیال و دوستانش در برابر نبوکد نصر و وقتی این ماجراها را ادامه میدهیم به آن دفاعیۀ عظیم عیسای مسیح در شورای سنهدرین در شب تسلیم شدن او میرسیم که چگونه از خداوندی خود دفاع نمود. دفاعی که او را به صلیب کشید، اما عیسای خداوند از بیان آن بازنگشت.

  عبارت اصلی یونانی " جواب دادن " در اول پطرس۳: ۱۵ که در ترجمۀ قدیم آمده است همان " آپولجیا " میباشد. این عبارت در فرهنگ یونان بسیار عمیق است. این عبارت یونانی زمانی بکار میرود که شخصی در شورا یا دادگاهی قرار گرفته است، به دلیل عقاید و باورش متهم شده است، او را به زیر سوال میبرند، و او ایستاده از باور و عقیدۀ خودش دفاع میکند. یعنی دفاعیه. معروفترین دفاعیۀ فرهنگ یونان، دفاع معروف افلاطون از باورهای سقراط است که نوشته‏ایی نیز به همین نام از قلم افلاطون برای ما باقی مانده است.

این عبارت در نوشتجات عهد جدید تقریبا ۱۷ بار تکرار شده است. و در همۀ این موارد همان مفهوم " دفاع کردن " آمده است. این عبارت به چهار قسمت تقسیم میشود تا بتواند بار معنای خود را به درستی برای ما حمل کند. هر چند شاید یک دفاعیه تمام این چهار مورد را نداشته باشد اما حداقل یک یا بیشتر آن را شامل میگردد. با دانستن از این چهار مورد من و شما یاد میگیریم که چگونه از ایمان مسیحی خود در برابر آنانی که ایمان ما را به زیر سوال برده، رد میکنند، یا گمشده هستند و از ما پاسخ میخواهند بایستیم و پاسخگو باشیم. با دانستن این چهار اصل دفاع از ایمان مسیحی شما قادر خواهید بود تا شخص مقابل را نه اینکه در فشار و تحقیر کردن بلکه در موقعیتی قرار بدهید که بتواند با میل آزاد و انتخاب و در نظر گرفتن حقایق و اسناد ارائه شده قلب خودش را به عیسای مسیح بدهد و اگر هم نه، شما قلبا و جانا از دفاع مناسب و ارزندۀ خود، نام مسیح را جلال داده باشید.

قبل از اینکه من این چهار اصل را در اختیار شما قرار بدهم، توجه شما را به گفتگوها و تعالیم درج شده در انجیل از جانب عیسای خداوند و بعدها در رسالۀ پولس و دیگر پیروان مسیح جلب میکنم که همۀ آنها این شیوۀ ارزنده و کارساز دفاع کردن را در خدمت خود بکار برده اند. خیلی دوست دارم که شما پس از خواندن این مقاله در مسیر مطالعات خودتان به این موارد در انجیل و رساله ها دقت کنید که این شیوۀ دفاع کردن در هر چهار اصل خود بکار برده شده است. بعنوان یک مثال، ملاقات نیقودیموس را با عیسای مسیح بیاد آورید. من در پایان این چهار مورد با شما این ملاقات را نگاه میکنم:

چهار اصل دفاع کردن

الف- مرحلۀ اول در دست داشتن اسناد برای ثابت کردن ادعای خود. آماده کردن و دانش از کتابمقدس به این معنا که نویسنده را میشناسیم، محیط تاریخی را میدانیم، از زمان آن میدانیم، اسناد و مدارک لازم را در خصوص یک واقعۀ خاص بر طبق سندیت کتابقمدس در دست داریم. زوایای الهیاتی آن را میدانیم. از حیث استدلال علمی( اگر لازم باشد) دلایل را میدانیم. و اسناد به اندازۀ کافی داریم که بتوانیم ادعای خود را ثابت کنیم.

ب- مرحلۀ دوم دفاع کردن از این صحت و درستی این اسناد است. من و شما باید آماده باشیم که سوالات را به خوبی بشنویم، بر آنها تعمق کنیم، انگیزۀ سوال را، شخص سوال کننده را، محیط را، شرایط را تمام این را سنجیده و با درایت و حکمت با علم بر دانش مسیحی که داریم پاسخگوی تمام اتهامات و سوالات باشیم.

پ- مرحلۀ سوم درک کردن اشتباهات استدلال شخص مقابل است. با هوشیاری به سخنان و دلایل شخص مقابل گوش بدهیم. تناقضات فلسفی آن را، خطاهای آن را، با درایت تشخیص بدهیم. هرگز نباید فکر کنیم چون دلایل شخص نادرست و ناقص است پس ما پیروزمند بحث و گفتگو هستیم، خطاها و ضعف آنها پیروزی ما نیست، بلکه پاسخگویی ما به خطاهای آنها و شیوۀ ما گویای تسلط ما بر اوضاع میباشد. درک ادعاهای نادرست و تجزیه و تحلیل نادرست طرف مقابل ما یکی از اصول اساسی دفاعیۀ ما از ایمان مسیحی ماست. خوب دقت کنید و آن را بیهوده و سهل نیانگارید!

ت- و نهایتا مرحلۀ چهارم متقاعد کردن شخص مقابل است. وقتی این را میگوییم منظور این نیست که ما دیگران را محکوم کنیم تا ادعای خود را ثابت کنیم، بلکه منظور این است که آنان را متقاعد کنیم که تجربیات ارزندۀ مسیحی را در زندگی و رابطۀ خود با نزدیکان و دیگران امتحان کنند و نتایج را خودشان ببینند.

در یوحنا فصل۳ ما ماجرای مقابله شدن مرد فریسی نیقودیموس را با عیسای خداوند داریم. در این ملاقات، به نظر میرسد که عیسای مسیح قلب و فکر نیقودیموس را از قبل دانسته است! او دانسته که این مرد کیست، موقعیت او چیست؟ دانش او چقدر و اینکه چرا و برای چه آنجاست. در مرحلۀ دوم عیسای مسیح با اسنادی از کتابمقدس و آنچه در بطن ماجرای کتابمقدس نهفته بود، حقانیت و خداوندی خودش را به نیقودیموس نشان میدهد. در مرحلۀ سوم عیسای مسیح خطا و کاستی نقودیموس را میدانست. اولا او آنقدر در امور شریعت و زمینی مستحیل شده بود که امور روحانی را درک نمیکرد و مسیح مجبور شد تا چند بار موضوع: تولد دوباره را برای او توضیح بدهد. مرحلۀ چهارم عیسای مسیح با آغوشی باز پیشنهاد نجات و دریافت این حیات ازلی را به نیقودیموس سپرد تا او انتخاب کند و ما میدانیم که او کرد و قلب خود را به عیسای مسیح سپرد. 

کلیسای اولیه برای صدها سال تمام حیات ابدی خود را برای دفاع از ایمان مسیحی خود داد. آنها تا به میدانهای مرگ پیش رفتند. آنها در دادگاهها ایستادند. آنها مورد هجوم معلمین دروغین و مسیحیان خرافی قرار گرفتند اما هر بار تا به آخر از ایمان خود دفاع کردند. در این دنیای تاریک که فلسفۀ انسانی قصد ویران کردن ایمان ما را به عیسای خداوند و نجات دهندۀ ما را دارد، جایی که دین قبلی ما اسلام، ما را تهدید به کافر بودن و مرگ کرده است، ما را از خانه رانده است، خانوادۀ ما را از ما ترسانده است، حقیقت مسیح هرگز سرد و کم رنگ نمیشود. این بر ماست که از این حقیقت دفاع کنیم. بر حقانیت تثلیث مقدس بایسیتم و دفاع کنیم. از حقانیت کتابمقدس دفاع کنیم. زیرا شاهد بودن مسیح یعنی دفاع کردن از شهادت مسیح بعنوان خداوند و نجات دهندۀ ما و همۀ انسانهای دنیا.   

نوشته: حسین گل هاشم