X

تفسیر و بررسی رساله افسسیان بخش ۸

 

سرود پرستشی

نقش خدای تثلیث در نجات ما

 افسسیان ۱ : ۳- ۱۴

جالب است بدانیم که این آیات یعنی آیات ۳ تا ۱۴ این بخش افسسیان در نسخه اصلی یونانی، یک جمله بلند و بالای بدون مکث یا نقطه یا فاصله ای بین جملات دیگر است. یعنی از " متبارک باد خدا " تا " جلال او ستوده شود." یک جمله است! اما بلند و طولانی!  البته بعضی از نسخه های یونانی در پایان آیه ۱۲ نقطه گذاشته و گویی جمله به پایان رسیده است اما فکر پولس هنوز در ادامه آنچه در آیه ۳ شروع کرده در آیه ۱۳ نیز دنبال شده و در ۱۴ تمام شده است. کارشناسان و زبانشناسان کتابمقدس نحوه بیان این جمله بلند طولانی را مانند مزامیر قلمداد کرده اند. یعنی حالت پرستشی را دارد. پس میتوانیم بگوییم در واقع آیات ۳ تا ۱۴ یک سرود پرستشی است. و این به خودی خود به ارزش و عمق این رساله نفیس میافزاید. 

با کمی دقت در بطن این جمله بلند و یا سرود پرستشی متوجه میشویم که گویی یک چیز را میستاید و یک چیز مورد توجه و نظر پولس رسول در سرایش خود بوده است و آن موضوع هدیه نجات ما است. در واقع باید بگویم که در این بخش پولس رسول با ایمانداران افسس در باره نجات بدست آمده در عیسای مسیح سخن میگوید و در یک پرستش زیبا و عمیق این نجات را در سه بعد و در سه بخش تعریف کرده و در هر سه بخش آن را پرستش نموده و در واقع آن را به یاد ایمانداران افسس آورده است که آنها نیز این را دیده و از این هدیه نجات خود در عیسای مسیح باخبر باشند و ارزش و بهای آن را بدانند. 

به این منظور و با دیدن یک نمای کلی از این جمله بلند طولانی پرستشی با ریزبینی در جملات و زبان اصلی یونانی و معنی و مفهومی که هر بخش با خود دارد میتوانیم ایات ۳ تا ۱۴ را به بخش تقسیم کنیم و خواهیم دید که چگونه هر سه بخش در باره هدیه نجات ما سخن میگویند. هدیه نجات ایمانداران مسیحی در عیسای مسیح خداوند. 

آیات ۳ تا ۶ در خصوص کار خدای پدر در نجات ما.

آیات  ۷ تا ۱۲ در خصوص کار خدای پسر در نجات ما. 

و آیات ۱۳ تا ۱۴ در خصوص کار خدای روح القدس در نجات ما. 

این به ما تذکر میدهد که هدیه نجات ما یک هدیه از خدای تثلیث است. خدای پدر، خدای پسر و خدای روح القدس. 

آیات ۳ تا ۶ کار خدای پدر در نجات ما. 

« ۳متبارک باد خدا و پدر خداوند ما عیسای مسیح که ما را مبارک ساخت بهر برکت روحانی در جایهای آسمانی در مسیح ۴چنانکه ما را پیش از بنیاد عالم در او برگزید تا در حضور او در محبت مقدس و بیعیب باشیم ۵که ما را از قبل تعیین نمود تا او را پسر خوانده شویم بوساطت عیسی مسیح بر حسب خشنودی اراده خود ۶برای ستایش جلال فیض خود که ما را به آن مستفیض گردانید در آن حبیب» 

خوب دقت کنید که این بخش با چه چیز آغاز شده است: « متبارک باد خدا و پدر خداوند ما عیسای مسیح.» ( دوم قرنتیان ۱ : ۳ و اول پطرس ۱ : ۳ ) بنظر میرسد که پولس رسول در کل این ۱۲ آیه قصد دارد این متبارک بودن و این پرستش خدا را گسترش دهد با تشریح کردن اینکه چرا خدا باید متبارک خوانده شود؟ چکار کرده است؟ چطور؟ و ثمره آن چه بوده است؟

کار خدای پدر در این آیات به زیبایی و با فراست به خوبی روشن گشته است:

۱-چون خود مبارک است ما را مبارک ساخت تا دیگران را مبارک سازیم.[1] چگونه؟ با دادن برکتهای روحانی به ما در جایهای آسمانی در عیسای مسیح در بهشت[2]. ( افسسیان ۱ : ۲۰و ۲: ۶ و ۳: ۱۰ ) لطفا دقت کنید به حرف اضافه « در » در همین آیات ابتدایی این رساله. اگر بیاد داشته باشد در مقدمه این دروس من به اهمیت این حرف اضافه در این رساله اشاره کردم. گفتم این در گویای یک مکان و یک موقعیت عینی و حقیقی است. میخوانیم که ایمانداران مسیحی نه فقط بر روی زمین در مسیح برکت یافته اند بلکه برکت حقیقی آنها همچنین در آسمان در مسیح برای آنها ذخیره گشته است.( اهمیت در مسیح: یوحنا ۱: ۴ : «در او حیات بود و حیات نور انسان بود.»  و ۱۴ : ۲۰ : « و در آن روز شما خواهید دانست که من در پدر هستم و شما در من و من در شما.» و اول قرنتیان ۱ : ۳۰ : « لکن از او شما هستید در عیسی مسیح که از جانب خدا برای شما حکمت شده است و عدالت قدوسیت و فدا.» ) 

۲-( ایه ۴ ) ما را پیش از بنای عالم برگزید. ( افسسیان ۲: ۱۰ و  دوم تسالونیکی ۲: ۱۳ " ای عزیزان خداوند، می‌باید ما همیشه برای شما خدا را شکر نماییم که از ابتدا خدا شما را برگزید برای نجات به تقدیس روح و ایمان به راستی."  و اول پطرس ۱ : ۲ "برگزیدگان بر حسب علم سابق خدای پدر، به تقدیس روح برای اطاعت و پاشیدن خون عیسی مسیح. فیض و سلامتی بر شما افزون باد."  و یعقوب ۲ : ۵ و تثنیه ۷ : ۶ و ۲۶ : ۱۸ )

اما چگونه؟ در مسیح. چرا؟ 

پولس رسول انگیزه این از پیش برگزیدگی را نه تنها آسمانی و قبل از بنای عالم دیده است بلکه به انگیزه و هدف خدا برای این برگزیدگی ایمانداران مسیح برای زیستن مسیحی بر روی زمین در زندگی مسیحی در قدم زدن با مسیح و در رابطه با دنیای بیرون برای گسترش پادشاهی خدا و آوردن جانهای گمشده به نزد تخت پادشاهی او. پس میگوید : " تا در حضور او مقدس و بدون هیچ عیب ساکن باشیم."  لطفا دقت کنید که پولس رسول چه میگوید. او میگوید ما در تقدس و و در بی عیب بودن باید در او و بر روی زمین ساکن باشیم، زندگی کنیم اما " در حضور " او هستیم. یعنی زندگی ما، تمام زندگی مسیحی ما بر روی زمین در حضور خداست. هر چه که میکنیم. هر چه که میگویم. هر انگیزه ای که داریم و هر خدمتی که میکنیم. ما در حضور خدا هستیم و این در حضور خدا بودن است که باید ما را وادارد که این پیش برگزیدگی خود را که از بنای عالم بوده است را با زیستن در تقدس و بی عیب بودن ثابت کند.

۳-ما را قبل از بنای عالم انتخاب کرد. ( دوم تیموتایوس ۱: ۹ و متی ۱۳ : ۳۵ و رومیان ۸ : ۲۹ و ۳۰ ) چرا؟ تا بوسیله عیسای مسیح فرزند خواندگان او شویم. ( رومیان ۸ : ۱۵ ) چرا؟ 

آیات ۵ و ۶ به این سوالات پاسخ دادند:

"  ۵که ما را از قبل تعیین نمود تا او را پسر خوانده شویم بوساطت عیسی مسیح بر حسب خشنودی اراده خود ۶برای ستایش جلال فیض خود که ما را به آن مستفیض گردانید در آن حبیب» 

 

     الف-برای خشنود ساختن اراده خود خدا.  ( ۱: ۹ و لوقا ۲ : ۱۴ و عبرانیان ۲ : ۴ و لوقا ۱۲ : ۳۲ ) 

      ب-برای ستایش جلال فیض خود خدا.( ۱: ۱۲ و ۱۴ ) چرا؟ 

                  ب۱-چون در عیسای مسیح که محبوب ماست ما را بسی فیض بخشید. ( یوحنا ۳: ۳۵ و ۱۰ : ۱۷ و کولسیان ۱: ۱۳ و متی ۳ : ۱۷ ) 

آیات ۷ تا ۱۲ کار خدای پسر در نجات ما.

« ۷که در وی بسبب خون او فدیه یعنی آمرزش گناهان را به اندازه دولت فیض او یافته ایم ۸که آن را به ما به فراوانی عطا فرمود در هر حکمت و فطانت ۹چونکه سر اراده خود را به ما شناسانید بر حسب خشنودی خود که در خود عزم نموده بود ۱۰برای انتظام کمال زمانها تا همه چیز را خواه در آسمان و خواه آنچه بر زمین است در مسیح جمع کند یعنی در او ۱۱ که ما نیز در وی میراث او شده ایم چنانکه پیش معین گشتیم بر حسب قصد او که همه چیزها را موافق رای اراده خود میکند ۱۲تا از ما که اول امیدوار به مسیح میبودیم جلال او ستوده شود »

در این ایات پولس رسول همانطور که هنوز در حال مبارک ساختن خدا و پدر خداوند ما عیسی مسیح میباشد به خواننده خود دلیل دیگری برای این انگیزه میدهد: یعنی آنچه عیسای مسیح، خدای پسر برای آنها انجام داد، میدهد و خواهد داد:

۴-( ایه ۷ ) که در وی بسبب خون او ( خون مسیح). پولس خون مسیح را آغاز و دلیل اصلی فدیه یا کفاره آمرزش گناهان میداند چون جز ریختن خون آمرزش گناهانی هرگز روی نمیداد. پس هرگز نباید خون ارزشمند مسیح را نادیده بگیریم یا اینکه اهمیت و نقش آن را در ایمان خود فراموش کنیم. 

پطرس رسول به خوبی و جامع به عنوان یکی یهودی این ارزش خون مسیح را بخوبی میدانست پس آن را در نامه خود به ایمانداران تاکید کرد.  اول پطرس ۱: ۱۸- ۱۹ « زیرا که میدانید خریده شده اید از سیرت باطلی که از پدران خود یافته اید نه به چیزهای فانی مثل نقره و طلا. بلکه به خون گرانبها چون خون بره بی عیب و بی داغ یعنی خون مسیح.» و اعمال رسولان ۲۰: ۲۸ « تا کلیسای خدا را رعایت کنید که آن را به خون خود خریده است.» )  صلیب مسیح، مرگ مسیح، فدیه گناهان ما به خدا پرداخت گشت.( آپولوترسیس) ( رومیان ۳: ۲۴  و اول قرنتیان ۱: ۳۰ ) یعنی چگونه؟ چون ما در مسیح هستیم. چگونه؟

   الف-( ادامه آیه ۷ ) به سبب خون مسیح آمرزش گناهان ما مهیا گشته است. ( چه کسی آمرزنده گناهان است؟ در آل عمران ۱۳۵میخوانیم که فقط خدا آمرزنده گناهان است که از نوشتجات و باور تعالیم عهد قدیم گرفته شده بود یعنی مزمور ۷۹: ۹ و اشعیاء نبی ۴۴ : ۲۵- ۲۶ و ۵۳ : ۱۲ و  جالب اینجاست که تقریبا ۶۰۰ سال قبل از محمد بن عبدالله عیسای مسیح در یک واقعه این را به زیبایی و قوت پاسخ میدهد که، او آمرزنده گناهان است: مرقس ۲: ۷- ۱۱ )  تا چقدر؟ تا چه زمان؟ به اندازه دولت و عظمت فیض مسیح که بینهایت است.

   ب-( آیه ۸ ) بسبب خون مسیح حکمت آسمانی به ما بخشیده است. ( حکمت آسمانی اول قرنتیان ۱ : ۳۰ « لکن از او شما هستید در عیسی مسیح که از جانب خدا برای شما حکمت شده است و عدالت و قدوسیت و فدا.» و  یعقوب ۱: ۵ ) و نحوه بکار بردن و زیستن این حکمت آسمانی در زندگی مسیحی خود مادامی که در جسم و بر روی زمین هستیم.( یعقوب ۳: ۱۷- ۱۸ « لکن آن حکمت که از بالا است اول طاهر است و بعد صلح آمیز و ملایم و نصحیت پذیر و پر از رحمت و میوه های نیکو و بی تردد و بی ریا و میوه عدالت در سلامتی کاشته میشود برای آنانی که سلامتی را به عمل میاورند.»).

    پ-( آیه ۹ ) بسبب خون مسیح سّر خدا بر ما مکشوف شده است. ( پولس رسول به ایمانداران شهر قرنتس در نامه اول قرنتیان ۲ : ۷ مینویسید"  بلکه حکمت خدا را در سِری بیان می‌کنیم، یعنی آن حکمت مخفی را که خدا پیش از دهرها برای جلال ما مقدر فرمود. " و در رومیان ۱۶: ۲۴- ۲۶ از او میخوانیم: "الان او را که قادر است که شما را استوار سازد، بر حسب بشارت من و موعظه عیسی مسیح، مطابق کشف آن سری که از زمانهای ازلی مخفی بود،  ۲۵ لکن درحال مکشوف شد و بوسیله کتب انبیا بر حسب فرموده خدای سرمدی به جمیع امّت‌ها بجهت اطاعت ایمان آشکارا گردید،  ۲۶ خدای حکیم وحید را بوسیله عیسی مسیح تا ابدالآباد جلال باد، آمین."  و افسسیان ۳ : ۱- ۶ ) و این کشف سّر مسیح نه تنها برای یهود، بلکه همه مردم از هر قوم و هر نژاد و هر زبانی این را دریافت کرده و خواهند کرد. این همان وعده یهوه به ابراهیم بود. ( پیدایش ۱۲ : ۳ و ۲۲ : ۱۸ ) چرا؟ چرا باید خدا سّر ازلی خودش را برای ایمانداران مسیحی که از زمان سقوط انسان آن را حفظ کرده بود آشکار سازد؟ پاسخ آن در رضایت پدر آسمانی از خون ارزشمند و ریخته شده عیسای مسیح است که حاضر شد تا جان خودش را داوطلبانه کفاره گناهان انسان کند و آنها را به حضور قدوس و بی عیب و پرجلال او بازگرداند. پس میتوانیم بگوییم:

     پ۱-( ادامه آیه ۹ ) به دلیل خشنودی اراده او  در عیسای مسیح. اراده خدا در مسیح انجام شد و به کمال رسید. ( ۱: ۵ و رومیان ۸ : ۲۸ و ۹ : ۱۱ ) 

        پ۲-( ایه ۱۰ ) تا همه خلقت خود را بار دیگر در مسیح به نظم و صلح آغازین خود در آورد. ( ایا امروز همه چیز در نظم است؟ خیر! رومیان ۸ : ۲۰- ۲۱ « زیرا خلقت مطیع بطالت شد نه به اراده خود بلکه بخاطر او که آن را مطیع گردانید. در امید که خود خلقت نیز از قید فساد خلاصی خواهد یافت تا در آزادی جلال فرزندان خدا شریک شود. زیرا میدانیم که تمام خلقت تا الان با هم در آه کشیدن و درد زه میباشند. » و  جنگ و آشوب آن.) در مسیح آسمان و زمین باید به نظم در بیاید زیرا مسیح برای این به نظم در آوردن خود را فروتن ساخت. ( فیلیپیان ۲ : ۶- ۱۱ ) 

۵-( آیه ۱۱ ) بدلیل خون مسیح و چون در مسیح هستیم ما میراث خدا برای او هستیم. (خدا اسراییل را میراث خود خطاب کرد. تثنیه ۴ : ۲۰ " لیکن خداوند شما را گرفته، از کوره آهن از مصر بیرون آورد تا برای او قوم میراث باشید، چنانکه امروز هستید." و ۹ : ۲۶- ۲۹ "  ۲۶ و نزد خداوند استدعا نموده، گفتم: «ای خداوند یهُوَه، قوم خود و میراث خود را که به عظمت خود فدیه دادی و به دست قوی از مصر بیرون آوردی، هلاک مساز.  ۲۷ بندگان خود ابراهیم و اسحاق و یعقوب را بیاد آور، و بر سخت دلی این قوم و شرارت و گناه ایشان نظر منما.  ۲۸ مبادا اهل زمینی که ما را از آن بیرون آوردی، بگویند چونکه خداوند نتوانست ایشان را به زمینی که به ایشان وعده داده بود درآورد، و چونکه ایشان را دشمن می‌داشت، از این جهت ایشان را بیرون آورد تا در بیابان هلاک سازد.  ۲۹ لیکن ایشان قوم تو و میراث تو هستند که به قوّت عظیم خود و به بازوی افراشته خویش بیرون آوردی.» و ۳۲ : ۹ "زیرا که نصیب یهُوَه قوم وی است، و یعقوب قرعة میراث اوست."  ) 

نه اینکه بعد از آمدن عیسای مسیح و صعود او، کار خدا با اسراییل تمام شده است و آنها دیگر برای او ارزشی ندارند و میراث او نیستند. هرگز!کار خداوند یهوه با اسراییل و این قوم هنوز تمام نشده است. اما پس از آمدن عیسای مسیح و به کمال رسیدن وعده خدا در عیسای مسیح در رستگاری و ازادی سازی انسان گناهکار و این انسان گناهکار را کاهن خود ساختن و او را مقدس و بی عیب ساختن تا یهوه خدای سرمدی و قدوس را دایما در روح و راستی بواسطه عیسای مسیح پرستش نماید. ایمانداران مسیحی، چه یهود چه پارس، چه عرب، چه هندی، چینی، آلمانی و آمریکایی و همه و همه میراث عیسای مسیح هستند. مال او هستند. خدا همه اقوام دنیا را به او بخشیده است. همه مردم دنیا را و همه ساکنین آن را به عیسی بعنوان میراث و ثمره کار عظیم او، اطاعت و تسلیم شدن او به فرمان خدای پدر، تا به ابد به او بخشیده است. پس من و شما به همین دلیل میراث مسیح هستیم. از چه زمانی؟ از قبل از پیدایش عالم. چرا؟ چون ما را انتخاب کرده است. چرا؟ این اراده اوست و او اینگونه خشنود میگردد. 

اینجا باید به یک مهم اساسی و بنیادین ایمان مسیحی خودمان اشاره کنم بخصوص برای ایماندارانی که از دین اسلام یا هر دین دیگر به راه عیسای مسیح قدم میگذارند و او را پیروی میکنند. شما به ندرت از دهان واعظین و معلمین کاذب مسیحی این مطلب را خواهید شنید. آنهایی که دوست دارند دایما از محبت خدا و از برکت خدا و از شفای خدای صحبت کنند و هرگز از بهای پیروی از عیسای مسیح صحبتی نکنند. درست است که ما در مسیح هستیم و چون در او هستیم هم میراث با مسیح در جایهای آسمانی هستیم. اما عزیز مسیحی! اگر با چون تر چنان برخورد کردند با چوب خشکی مانند من و شما چطور این دنیا برخورد خواهند کرد؟ پس باید بر طبق کلام مقدس خداوند اعتراف کنیم و باور داشته باشیم که:

    ۵ -۱ هم میراث شدن با مسیح هم میراث شدن با دردهای او نیز هست. دردهای پیروی از او. دردها و مصیبتهای و رنج های ایمان مسیحی. در همان سفر اول بشارتی پولس رسول و برنابا وقتی در شهر لستره پولس رسول را سنگسار کردند و جسد او را به خیال اینکه مُرده است از شهر بیرون انداختند. وقتی او برخاست و به همراه برنابا به سفر خود ادامه دادند، لوقا مینویسد که در مسیر بازگشت دلهای شاگردان را به ایمان مسیحی تقویت کردند و به آنها تعلیم میدادند که: " تقویت داده پند میدادند که در ایمان ثابت بمانند و اینکه با مصیبتهای بسیار میباید داخل ملکوت خدا گردیم." ( اعمال ۱۴ : ۲۲ ) و یا در رومیان ۸ : ۱۷ پولس رسول چنین مینویسد:  « و هر گاه فرزندانیم وارثان هم هستیم یعنی ورثه خدا و هم ارث با مسیح اگر شریک مصیبتهای او هستیم تا در جلال وی شریک باشیم.» 

و نهایتا در ایه ۱۲ که میخوانیم : "تا از ما که اول امیدوار به مسیح میبودیم جلال او ستوده شود » در حقیقت پولس رسول میگوید:

۶- ( ایه ۱۲ ) تا ابتدا بواسطه قوم اسراییل که امید آمدن مسیح را داشت و بعد بواسطه تمام اقوام دنیا، که به مسیح ایمان خواهند آورد، شکوه و جلال خدا ستوده و پرستش شود. 

 

ایات ۱۳ تا ۱۴ کار خدای روح القدس در نجات ما.

« ۱۳و در وی شما نیز چون کلام راستی یعنی بشارت نجات خود را شنیدید در وی چون ایمان آوردید از روح قدوس وعده مختوم شدید ۱۴ که بیعانه میراث ما است برای فدای آن ملک خاص او تا جلال او ستوده شود.» 

دو چیز در این دو آیه برای ما توسط کار روح القدس که باید یکبار دیگر ستایش و پرستش خدای زنده ما را به همراه بیاورد تاکید شده است. منظور چیست؟

با کمی دقت شما میتوانید به زیبایی در سه مورد « ستایش جلال خدا » را از آیات ۳ تا ۱۴ مشاهده کنید، ایه های ۶ و ۱۲ و ۱۴ که در واقع در پایان هر سه بخش این نوشته طولانی هستند.

۱-در آیه ۶ ستایش جلال خدا انجام میشود برای برکتهای آسمانی، برای پیش برگزیدگی  ما تا در  مسیح مانند او مقدس و بی عیب بودن، در محبت و در انتخاب ما تا فرزندان خواندگان او باشیم بواسطه عیسای مسیح.

۲-در آیه ۱۲ ستایش جلال خدا برای عیسای مسیح انجام میشود که با خون خود رستگاری ما یعنی آمرزش گناه ما را آورد، تا فیض او را در هر حکمت آسمانی و رفتار مسیحی درک کنیم، که سر خدا را  برای ما مکشوف ساخت که میراث او در مسیح شده ایم.

۳- در آیه ۱۴ ستایش جلال خدا برای روح القدس را میبینیم که بواسطه او کلام خدا را شنیده و قلب ما باز شده و ما ایمان آوردیم. او را میستایم چون جسمهای ما را برای روز رستاخیز مختوم کرده است تا در جلال خدا شریک شویم، که زیستن در او بیعانه میراث ازلی ما در آسمان است.

دو آیه بالا را میتوانیم به دو قسمت تقسیم کنیم که هر دو کار خدای روح القدس در نجات ماست:

۱-( ایه ۱۳ ) ما بوسیله شنیدن انجیل و ایمان آوردن در مسیح توسط روح القدس مهر شده ایم. 

۲-( آیه ۱۴ ) ما بوسیله این مهر شدن تضمین دریافت حیات ازلی و میراث بهشتی را داریم.

آیه ۱۳ اینگونه خوانده میشود: « و در وی شما نیز چون کلام راستی یعنی بشارت نجات خود را شنیدید در وی چون ایمان آوردید از روح قدوس وعده مختوم شدید.»

این کلام راستی همان انجیل است . در کولسیان ۱ : ۵ میخوانیم: « بسبب امیدی که به جهت شما در آسمان گذاشته شده است که خبر آن را در کلام راستی انجیل سابقا شنیدید.»   

    ۱ – ۱ انجیل: اونگلیون ، به مفهوم آوردن خبر خوش پایان جنگ بود که در آن زمان بکار برده میشد. در کوچه ها و خیابانها میدویدند و فریاد میزدند: اونگلیون! اونگلیون! خبر خوش! خبر خوش! یعنی حنگ تمام شده و زمان صلح است. ( ماهایی که هشت سال در جنگ ایران با عراق بسر بردیم در جبهه ها بودیم یا در شهر و روستا، بخوبی میتوانیم به بها و عمق مفهوم این عبارت پی برده و آن را با گوشت و پوست و استخوان خودمان درک کنیم که چقدر به خودی خود غافل گیر کننده و مبهوت اما در عمق خود آرامی دهنده میتوانست باشد) چرا نسخه های یونانی کتابمقدس و نوشتجات عهد جدید از این جمله برای نام بردن پیام عیسای مسیح بکار برده اند؟ زیرا پیام عیسای مسیح پیام پایان جنگ خدای قدوس با انسان شریر و گناهکار بود. خدای قدوس بخاطر کار عیسی بر بالای صلیب جنگ خود را پایان میداد و صلح و آشتی با او از طرف او چون فیضی رایگان به همه انسانها عطا میگشت. پس خود عیسی انجیل بود، خبر خوش نجات بود! به همین دلیل این خبر خوش نجات یا انجیل برابر است با کلام راستی. یعنی چه کلام راستی؟ یعنی راست است. حقیقت است. چطور؟ زیرا این خبر خوش در باره عیسای مسیح است. و او راستی است.

 یوحنا ۱ : ۱۴ « و کلمه جسم گردید و میان ما ساکن شد پر از فیض و راستی و جلال او را دیدیم جلالی شایسته پسر یگانه پدر.» و آیه ۱۷ « زیرا شریعت بوسیله موسی عطا شد اما فیض و راستی بوسیله عیسی مسیح رسید.» ) در یوحنا ۱۴ : ۶ ، عیسی به توما فرمود: « من راه و راستی و حیات هستم، هیچکس نزد پدر جز بوسیله من نمی آید. »

لطفا دقت کنید به سه نکته اساسی ایمان مسیحی ما در آیه ۱۳ که به مهر شدن ما به روح القدس منجر میشود: " و در وی شما نیز چون کلام راستی یعنی بشارت نجات خود را شنیدید در وی چون ایمان آوردید از روح قدوس وعده مختوم شدید.»

" و در وی " منظور در عیسای مسیح است...

۱ – ۲ دقت کنید به نحوه مهر شدن توسط روح القدس ( در باره خود مفهوم مهر شدن پایین تر صحبت خواهیم کرد) در آیه ۱۳: اول شنیدن ( رومیان ۱۰: ۱۴- ۱۵ : «زیرا هر که نام خداوند را بخواند نجات خواهد یافت. پس چگونه بخوانند کسی را که به او ایمان نیاورده اند و چگونه ایمان آورند به کسی که خبر او را نشنیده اند و چگونه بشنوند بدون واعظ و چگونه وعظ کنند جز اینکه فرستاده شوند. چنانکه مکتوب است که چه زیبا است پایهای آنانی که به سلامتی بشارت میدهند و به چیزهای نیکو مژده میدهند. ») دوم ایمان آوردن  و سوم دریافت روح القدس. تمام این سه مرحله هم زمان و توامان است و هیچکدام بدون دیگری امکان پذیر نیست. این روح القدس در حقیقت همان:

۱ ۳- روح القدس وعده است که نبی از آمدن آن و دادن آن سخن گفته بود ( یوییل نبی ۲ : ۲۸- ۳۲ : « ۲۸ و بعد از آن روح خود را بر همه بشر خواهم ریخت و پسران و دختران شما نبوّت خواهند نمود و پیران شما و جوانان شما رؤیاها خواهند دید.  ۲۹ و در آن ایام روح خود را بر غلامان و کنیزان نیز خواهم ریخت.  ۳۰ و آیات را از خون و آتش و ستونهای دود در آسمان و زمین ظاهر خواهم ساخت.  ۳۱ آفتاب به تاریکی و ماه به خون مبدّل خواهند شد، پیش از ظهور یوم عظیم و مهیب خداوند.  ۳۲ و واقع خواهد شد هر که نام خداوند را بخواند نجات یابد زیرا در کوه صهیون و در اورشلیم، چنانکه خداوند گفته است، بقیتی خواهد بود و در میان باقی ماندگان آنانی که خداوند ایشان را خوانده است. » 

و انجام این وعده در روز پنجاهم قیام مسیح خداوند از مرگ در روز پنطیکاست در اورشلیم انجام شد. و این را ما در اعمال رسولان فصل دوم میخوانیم. و نگاه کنید به  حزقیال ۳۶ : ۲۵- ۲۷ و یوحنا ۱۴ : ۱۶- ۱۷ و اعمال ۱ : ۴ )

اینجا جا دارد که کمی در باره اهمیت روح القدس در ایمان مسیحی خودمان نگاه کنیم. دیدیم که چگونه بدون حضور و هدایت و باز کردن دلهای ما به خبر خوش نجات عیسای مسیح، انجیل نجات بخش او، آن کلام راستی، ما هرگز حیات ازلی را دریافت نکرده و از زیر خشم و غضب خدای قدوس رهایی نمی یافتیم. اما به نظر میرسد که برای ما که از دین اسلام به ایمان مسیحی قدم گذاشته ایم، درک حضور و مقام روح القدس تاحدودی ناآشناست. ما در قرآن به هیچ عنوان در باره شخصیت و مقام روح القدس نداریم. آیه ای نیست که در باره شخصیت روح القدس صحبت کند. قرآن روح القدس را مانند فرشته جبریل معرفی میکند. که کاملا غریب و متناقض با نوشتجات عهد عتیق و عهد جدید است. 

عزیزان درک درست از روح القدس برای ایمان مسیحی ما بینهایت حایز اهمیت و مهم است. چه کم اندیشی و چه افراط در درک روح القدس و عملکرد او ما را به گمراهی و تعالیم غلط و نادرست مسیحی میکشاند. البته بحث در خصوص روح القدس در وقت کوتاه ما هرگز نمیگنجد اما سعی میکنیم تا حد امکان به مهم شناخت و درک اهمیت روح القدس در اینجا یادآوری کنیم.

اول باید از اهمیت مقام روح القدس صحبت کنیم. اهمیت درک مقام آسمانی روح القدس بعنوان شخص سوم تثلیث مقدس در این فرمایش عیسای خداوند به صراحت و روشنی آشکار گشته است وقتی فرمود: « از این رو به شما میگویم هر نوع گناه و کفر از انسان آمرزیده میشود لیکن کفر به روح القدس از انسان عفو نخواهد شد. و هر که بر خلاف پسر انسان سخنی بگوید آمرزیده شود اما کسی که بر خلاف روح القدس گوید در این عالم و در عالم آینده هرگز آمرزیده نخواهد شد.» ( متی ۱۲ : ۳۱- ۳۲ )  

چطور چنین امری ممکن است؟ اینجا باید به سه خطر در کلیسا در باره روح القدس هشدار بدهیم: 

۱-روح القدس را بخواهیم بخریم.( شمعون جادوگر اعمال ۸ :۴- ۲۵ )

۲- روح القدس را بخواهیم بفروشیم. ( کمی با فشار و با قدرت و ایمان دعا کنی بدست میاوری!)

۳-روح القدس را بخواهیم پنهان کنیم. ( از نقش و کار و اهمیت او صحبتی نکنیم چون میترسیم فرقه ایی بشویم و ما را پنطیکاستی صدا کنند!!)

در باره مهر شدن توسط روح القدس. 

در آیه ۱۳ خوانده بودیم که :« ۱۳و در وی شما نیز چون کلام راستی یعنی بشارت نجات خود را شنیدید در وی چون ایمان آوردید از روح قدوس وعده مختوم شدید. "  این مختوم شدن در واقع همان مُهر شدن است. اما نکته ای که بینهایت مهم است این است که:

۱ -۴ روح القدس ما را مهر کرد نه به این مفهوم که سفیر مهر کردن ماست. خیر! خود روح القدس مهر است. (مجددا در افسسیان ۴ : ۳۰ همین مختوم شدن یا مُهر شدن توسط روح القدس تکرار شده است، « و روح قدوس خدا را که به او تا روز رستگاری مختوم شده اید ( مهر شده اید) محزون مسازید.» و مکاشفه ۷ : ۳ ) 

مفهوم و معنای مهر شدن. مهر شدن در آن زمان تقریبا چهار معنی را با خود داشت: 

-نشان محافظت شدن. (چاه شیران و  دانیال ۶ : ۱۸ و قبر مسیح در متی ۲۷ : ۶۶ )     

-نشان به رسمیت شناختن. ( استر ۸ : ۱۰ ) 

 -نشان غیرقابل تغییر دادن است. ( استر ۸ : ۸  خشایارشاه به استر گفت« و شما آنچه را که در نظرتان پسند آید به اسم پادشاه به یهودیان بنویسید و آن را به مهر پادشاه مختوم سازید زیرا هر چه به اسم پادشاه نوشته شود و به مهر پادشاه مختوم گردد کسی نمیتواند آن را تبدیل نماید.» 

 -نشان شناسایی کردن و مالکیت. ( ارمیاء نبی ۳۲: ۴۴ )

سپس آیه ۱۴ چنین ادامه میدهد که در خصوص ادامه کار روح القدس پس از ایمان ماست: « که بیعانه میراث ما است برای فدای آن ملک خاص او تا جلال او ستوده شود.»

۲ ۱ بیعانه یا پیش پرداخت اول.  

مثال: تصور کنید که شما برای دریافت سند آبی رنگ ماشینی که خریدید هر ماه یک قسط به بانک پرداخت میکنید. شما این سند آبی رنگ را نخواهید گرفت تا تمام قسطهای خودتان را به بانک بپردازید. این ماشین را رانندگی میکنید اما مال شما نیست تا تمام قسطهای آن پرداخت شود. اکنون تصور کنید که خدا ما را دعوت به ایمان آوردن به عیسای مسیح میکند. ( آیه ۱۳ ) میگوید تو به عیسای مسیح ایمان بیاور و قلب و فکر و زندگی خودت را به او بده، من به تو سند آبی رنگ میراث ازلی و جاودانی را در بهشت خواهم داد. شما میپرسید الان من چی دارم؟ الان چطور میتوانم باور کنم که این سند آبی رنگ را بدست خواهم آورد. خدا میگوید: من به تو روح القدس را بعنوان قسط اول آن سند آبی رنگ به تو میدهم. با او زندگی کن! با او رشد کن! با او در تقدس پیش برو! با او مانند عیسی بشو!  

  ۲- ۲  دادن روح القدس یک پیش پرداخت است: دوم قرنتیان ۱ : ۲۲ "که او نیز ما را مهر نموده و بیعانه روح را در دلهای ما عطا کرده است" .و ۵ : ۵  " اما او که ما را برای این درست ساخت خدا است که بیعانه روح را به ما می‌دهد."

در حقیقت آن سند آبی رنگ یا آن میراث آسمانی ما خود خداست. پدر-پسر -روح القدس و ما در یک یگانگی ازلی. ( یوحنا ۱۴ : ۲۰ ) خدا مال ما میشود و ما مال خدا. این مال خدا شدن، برای خدای قدوس به قیمت دادن پسر عزیز خود به مرگ بر صلیب انجامید. اما کار خدا بر بالای صلیب و مرگ مسیح پایان نیافت بلکه او روح القدس خود را در ما ساکن ساخت، ما را به آن مهر کرد، ما را با دادن او به ما از آن خود کرد تا ما در قدوسیت و هدایت و کار روح القدس در تقدس و پاکی بسر ببریم. به شباهت عیسای خداوند در بیاییم. یعنی تنها سیما و تنها مقام و تنها شخصی که از دید خدای قدوس یک کمال و یک کاملیت است. و این پیش پرداخت، یعنی این دادن روح القدس به ما و ما از آن روح القدس شدن، باید در مرور زندگی زمینی ما را به مقدسین بر روی زمین و در دنیایی که هنوز در زیر قدرت شیطان و نیروهای پلید اوست مبدل کند. ما، ایمانداران مسیحی، کلیسای خداوند بر روی زمین، جایگزین کاهنان زمینی و موقتی و زودگذر شریعت موسی شدند. ما آن کاهنان مقدس خدا بر روی زمین هستیم. کسانی که دایما در حال پرستش و جلال دادن خدا و دایما در آوردن انسانهای اطراف به حضور و به تخت خدای قدوس و آشنا کردن او به آنهاست. یعنی دقیقا همان وعده ای که خود خداوند یهوه به قوم اسراییل داد و در مسیح و در کلیسای مسیح برای تمام مردم دنیا به کمال رسید. 

 ۲ – ۲- ۱ یهوه میخواست تا قوم اسراییل برای او کاهنان مقدس باشند. خروج ۱۹ : ۵- ۶ "۵ و اکنون اگر آواز مرا فی‌الحقیقه بشنوید، و عهد مرا نگاه دارید، همانا خزانة خاص من از جمیع قومها خواهید بود. زیرا که تمامی جهان، از آن من است.  ۶ و شما برای من مملکت کهَنه و امتِ مقدس خواهید بود. این است آن سخنانی که به بنی اسرائیل می‌باید گفت." 

 ۲ – ۲- ۲ یهوه میخواست کاهنان هیچ میراثی بر زمین نداشته باشند جز خود خدا. حزقیال ۴۴ : ۲۸ " و ایشان را نصیبی خواهد بود. من نصیب ایشان خواهم بود. پس ایشان را در میان اسرائیل مِلک ندهید زیرا که من ملِک ایشان خواهم بود." 

۲ – ۲ – ۳ پطرس میگوید ایمانداران مسیح کاهنان زنده خدا هستند. اول پطرس ۲ : ۹ " لکن شما قبیله برگزیده و کهانت ملوکانه و امّت مقدس و قومی که ملک خاص خدا باشد هستید تا فضایل او را که شما را از ظلمت، به نور عجیب خود خوانده است، اعلام نمایید."

۲- ۳  مهر شدن ما به روح القدس و دادن او به ما بعنوان آن پیش پرداخت به ما چه میگوید؟

      « تا جلال او ستوده شود.»

جمعبندی این بخش

۱-دو سوال برای دو گروه:

۱-آنانی که مسیح را ندارند: شما در کی هستید؟ شما در آن کس، آن باور و آن ایمانی که دارید چه دارید؟

۲-آنانی که مسیح را دارند: شما در مسیح کی هستید؟ شما در مسیح چه کردید؟

و کمی عمیق تر از کسانی که مدعی داشتن روح القدس هستند: شما مهر روح القدس بر خود دارید؟ این مهر شما را چگونه تبدیل ساخته است؟

حدالقل چند بار در هفته به میراث خود در آسمان فکر میکنید؟ میراثی که در انتظار شماست؟ 

دعای پایانی

خدای مهربان و پر از فیض و راستی، پدر خداوند ما عیسای مسیح، زبان ما قاصر و کلمات محدود برای نام بردن خوبیهای تو، زیبایی های تو. به هر طرف که نگاه میکنیم ترا میبینیم که برای ما هستی و در ما هستی و از ما هستی. پیش روی خودمان ترا میبنیم که ما را از میان شب تاریک این دنیا و تمامی شرارتهای آن با نور پرفروغ عیسای خداوند، مسیح ما، نجات دهنده ما هدایت میکنی. به پشت سر نگاه میکنیم، ترا میبینیم که ما را از یورش دشمن و شبیخونهای نفس و شیطان حفظ کردی، به کنار خودمان نگاه میکنیم، تو با ما قدم میزنی، درست آن زمانی که کوههای درد و رنج ایمان مسیحی خودمان را متحمل میشویم، انگاه که در رنجها و بیماریهای جسمانی جوابی نداریم و  آنگاه که روبروی خودمان دره تاریک مرگ را میبینیم و آب های خنک و سرد اردن را، تو با ما هستی. دست در دست ما و شانه به شانه ما با ما از آنها عبور میکنی. آه! که چه برکاتی از بالا دریافت نکرده ایم و همچنین خواهیم کرد و همین الان نیز در حال دریافت آن هستیم. پدر آسمانی تو حقیقتا خدای وفادار  هستی. تو حقیقتا شایسته این هستی و سزاوار این هستی که دایما و هر روز جلال و عظمت ترا بستاییم و پرستش کنیم. نه فقط برای تمام برکات و فیض های بیکرانی که نصیب ما میکنی بلکه برای آن چیزها آن دعاها آن درخواستهای که از تو خواستیم اما به ما ندادی. و تو در محبت و مهربانی ازلی خودت به ما گفتی که فیض تو برای ما کافیست. حقیقتا همینطور است! حقیقتا برای ما کافیست. به ما تعلیم بده چگونه در این فیض رشد کنیم در این فیض زندگی کنیم این فیض را بشارت بدهیم و در این فیض چشمانمان را بر تمام این زودگذرهای زندگی بسته و چشم بر توی ازلی داشته باشیم. ترا دوست داریم و ترا میپرستیم. این دعای ما را مستجات و مقبول خودت قرار بده چون آن را در نام فرزند یگانه تو عیسای مسیح، خداوند و نجات دهنده خود به نزد تو بالا آورده و به تو تقدیم میکنیم. آمین

ادامه دارد...

نوشته: حسین گل هاشم

 

[1] Robertson A. T. Word Pictures in the New Testament Roman Press TN. 1931 p.516. 

[2] Torrance W. David & Torrance F. Thomas  Calvin’s New Testamnet Commentaries  MI. 1976 P.124.